Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
300 min.
Całkowity czas:
810 min.

Ten przepis to kulinarne mistrzostwo! Przygotowania wymagają trochę czasu, ale efekt jest fantstyczny! Jeśli dodacie na grill namoczonych wiórów drzewa, ich aromat sprawi, że żeberka będą wyśmienite!

Składniki:

  • około 3 kg żeberek wieprzowych
  • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
  • 1/4 szklanki (70 g) soli
  • 2,5 łyżki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

1Żeberka oczyścić i usunąć nadmiar tłuszczu. W misce wymieszać cukier z solą, pieprzem, papryką, łyżeczką pieprzu kajeńskiego i czosnkiem. Mieszanką przypraw obsypać żeberka. Układać w naczyniach żaroodpornych, przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. Piec bez przykrycia przez 3-4 godziny.

3Zebrać 5 łyżek tłuszczu z naczynia żaroodpornego i wlać do rondelka. Dodać cebulę i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie. Dodać ketchup i gotować przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać wodę i cukier, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę.

4Rozgrzać grill do średniej temperatury.

5Kiedy grill będzie gotowy, na węgiel drzewny dodać namoczone wióry. Natłuścić ruszt. Żeberka grillować przez 20 minut po dwa płaty na raz. Przez 10 ostatnich minut posmarować żeberka sosem. Nie wcześniej, bo się przypali!

Porcja dla:

12 osób