15 min.
10 min.
25 min.
Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z pomidorów.
Składniki:
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 15 g masła
Przygotowanie:
1Wrzucić orzeszki piniowe na dużą suchą patelnię. Prażyć przez 2–3 minuty na średnim ogniu, często mieszając, aż się przyrumienią. Wyjąć z patelni i odłożyć.
2Wlać oliwę na patelnię i wrzucić szalotkę. Smażyć przez 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, wymieszać.
3Zwiększyć nieco ogień. Dodać masło i pieczarki. Smażyć przez 2 minuty. Dodać grzyby leśne i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż płyn wyparuje, a grzyby będą miękkie. Skropić octem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewać jeszcze kilka sekund, dodać orzeszki piniowe i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób