20 min.
20 min.
40 min.
Tymianek, przysmażona cebulka i kawałeczki indyka… Takie dodatki sprawią, że purée ziemniaczane zyska zupełnie nowy charakter. Oto dodatek, który może przyćmić danie główne.
Składniki:
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 4 cienkie plastry mięsa z indyka, pokrojone w cienkie paseczki
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
- 5 łyżek półtłustego mleka
- 25 g masła, pokrojonego
- pieprz
- szczypior z 2 cebulek dymek, pokrojony na drobne kawałeczki
Przygotowanie:
1Gotować ziemniaki we wrzątku około 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i pozostawić w garnku. Wstawić garnek na chwilę na mały ogień i wstrząsać, aby ziemniaki odparowały. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem, żeby nie stygły.
2Smażyć indyka i cebulę na teflonowej patelni, na średnim ogniu, około 7 minut, aż mięso będzie kruche i chrupiące, a cebula mocno się zrumieni. Dodać tymianek i wymieszać.
3Podgrzać mleko z masłem w małym rondlu na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a mleko zacznie się gotować. Zalać ziemniaki mlekiem z masłem. Dodać pieprz do smaku i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie używać malaksera ani miksera). Nie rozgniatać ziemniaków zbyt dokładnie – powinny w nich pozostać niewielkie kawałki. Na wierzch nałożyć podsmażone mięso i cebulkę.
Porcja dla:
6 osób