Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Dzięki szybkowarowi to danie jest gotowe w niecałą godzinę. Szkoda, że tak szybkowar jest tak mało popularny! Podawać z kuskusem lub kaszką bulgur.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 kg łopatki jagnięcej pokrojonej na kawałki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szczypta szafranu

Przygotowanie:

1Do szybkowaru wlać oliwę i rozgrzać ją na średnim ogniu. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut, aż się zrumieni. Dodać czosnek, cebulę, imbir i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i gotować przez 30 minut od momentu, gdy zacznie gwizdać.

2Studzić przez 10 minut, a następnie otworzyć szybkowar, dodać śliwki i cynamon i gotować jeszcze przez 20 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.

3Przed podaniem posypać sezamem i migdałami.

Porcja dla:

6 osób