Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smażenie w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu to podstawowy sposób przyrządzania dań w kuchni Dalekiego Wschodu. Potrawy są smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Sprawdźcie sami. Smacznego.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1 mała marchew
  • 450 g filetu z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki.

2Mięso z kurczaka pokroić w kostkę lub w cienkie paski.

3W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim kawałki kurczaka przez co najmniej 5 minut, stale mieszając.

4Do mięsa dodać posiekane ząbki czosnku, imbir oraz papryczkę chilli pokrojoną w krążki. Wszystko dokładnie wymieszać.

5Dodać paseczki papryki i marchewki, smażyć przez kolejne 5 minut.

6Na koniec dodać kiełki fasoli i doprawić sosem sojowym i słodką papryką. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.

7Podawać z ryżem lub makaronem.

Porcja dla:

4 osób