20 min.
20 min.
40 min.
Smażenie w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu to podstawowy sposób przyrządzania dań w kuchni Dalekiego Wschodu. Potrawy są smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Sprawdźcie sami. Smacznego.
Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1 mała marchew
- 450 g filetu z piersi kurczaka
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki.
2Mięso z kurczaka pokroić w kostkę lub w cienkie paski.
3W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim kawałki kurczaka przez co najmniej 5 minut, stale mieszając.
4Do mięsa dodać posiekane ząbki czosnku, imbir oraz papryczkę chilli pokrojoną w krążki. Wszystko dokładnie wymieszać.
5Dodać paseczki papryki i marchewki, smażyć przez kolejne 5 minut.
6Na koniec dodać kiełki fasoli i doprawić sosem sojowym i słodką papryką. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.
7Podawać z ryżem lub makaronem.
Porcja dla:
4 osób