Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tradycyjne danie z kuchni śląskiej – polskie gnocchi – kluski z ziemniaków, które najlepiej smakują z sosami, mięsem lub ze śmietaną.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

2Ziemniaki dokładnie utłuc w garnku, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części i zabrać 1/4 – rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę.

3Z masy formować kulki, w środku robić palcem dziurkę.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Zahartować, wlewając 1/2 szklanki zimnej wody. Gdy ponownie wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

4 osób