Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Tradycyjne danie z kuchni śląskiej – polskie gnocchi – kluski z ziemniaków, które najlepiej smakują z sosami, mięsem lub ze śmietaną.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
2Ziemniaki dokładnie utłuc w garnku, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części i zabrać 1/4 – rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę.
3Z masy formować kulki, w środku robić palcem dziurkę.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Zahartować, wlewając 1/2 szklanki zimnej wody. Gdy ponownie wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
4 osób