Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Smażony ryż do szybkie danie z kuchni azjatyckiej. Tutaj w wersji z kimchi, czyli ze sfermentowaną kapustą, z dodatkiem wołowiny i z jajkiem sadzonym.
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g mielonej wołowiny
- 1 posiekana dymka (odłożyć trochę do dekoracji)
- 150 g kimchi, odciśniętej i posiekanej
- 1 łyżka gochujang (koreańskiej pasty chili)
Przygotowanie:
1W dużej patelni lub w soku rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać wołowinę i białe części dymki, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, aż wołowina będzie rumiana (1-2 minuty).
2Dodać kimchi i pastę chili i wymieszać. Smażyć 2-4 minuty, aż będą wydzielać silne aromaty. Dodać ryż i smażyć, mieszając, aż ryż będzie gorący (3-5 minut).
3Dodać olej sezamowy, wymieszać i posypać dymką. Zestawić z ognia.
4W osobnej patelni stopić masło i rozbić na patelnię jajko. Smażyć 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Ułożyć jajko sadzone na porcji smażonego ryżu.
Porcja dla:
2 osób