Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smażony ryż do szybkie danie z kuchni azjatyckiej. Tutaj w wersji z kimchi, czyli ze sfermentowaną kapustą, z dodatkiem wołowiny i z jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g mielonej wołowiny
  • 1 posiekana dymka (odłożyć trochę do dekoracji)
  • 150 g kimchi, odciśniętej i posiekanej
  • 1 łyżka gochujang (koreańskiej pasty chili)

Przygotowanie:

1W dużej patelni lub w soku rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać wołowinę i białe części dymki, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, aż wołowina będzie rumiana (1-2 minuty).

2Dodać kimchi i pastę chili i wymieszać. Smażyć 2-4 minuty, aż będą wydzielać silne aromaty. Dodać ryż i smażyć, mieszając, aż ryż będzie gorący (3-5 minut).

3Dodać olej sezamowy, wymieszać i posypać dymką. Zestawić z ognia.

4W osobnej patelni stopić masło i rozbić na patelnię jajko. Smażyć 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Ułożyć jajko sadzone na porcji smażonego ryżu.

Porcja dla:

2 osób