Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Smaczne i szybkie danie nie tylko dla wielbicieli ostrych smaków, ponieważ ilość papryczki chili można dostosować wedle uznania.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 papryki – czerwona i zielona
  • 600 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pokruszonymi papryczkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut.

2Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię pokroić w plasterki.

3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.

4Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować na małym ogniu.

5Kurczaka z warzywami wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać posiekaną natką.

Porcja dla:

4 osób