15 min.
20 min.
65 min.
Smaczne i szybkie danie nie tylko dla wielbicieli ostrych smaków, ponieważ ilość papryczki chili można dostosować wedle uznania.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 suszone papryczki chili
- 2 papryki – czerwona i zielona
- 600 g cukinii
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pokruszonymi papryczkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut.
2Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię pokroić w plasterki.
3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
4Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować na małym ogniu.
5Kurczaka z warzywami wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać posiekaną natką.
Porcja dla:
4 osób