10 min.
120 min.
145 min.
Jak upiec szynkę aby wyszła soczysta, a nie sucha jak podeszwa? Wystarczy butelka dobrego piwa i częste podlewanie pieczeni. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Składniki:
- 350 ml jasnego piwa
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3,5 kg wędzonego udźca wieprzowego z kością
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C.
2W misce wymieszać piwo z cukrem i musztardą.
3Włożyć udziec do dużej brytfanny, przekrojeniem do góry. Polać mięso piwem z musztardą.
4Piec w rozgrzanym piekarniku, aż szynka zacznie się rumienić, ok. 15 minut, w międzyczasie polewając ją sokami z brytfanki co 4-5 minut.
5Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175°C, a brytfankę przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
6Piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sokami.
7Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 10-15 minut i dopiero po tym czasie kroić.
Porcja dla:
16 osób