Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
145 min.

Jak upiec szynkę aby wyszła soczysta, a nie sucha jak podeszwa? Wystarczy butelka dobrego piwa i częste podlewanie pieczeni. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Składniki:

  • 350 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3,5 kg wędzonego udźca wieprzowego z kością

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2W misce wymieszać piwo z cukrem i musztardą.

3Włożyć udziec do dużej brytfanny, przekrojeniem do góry. Polać mięso piwem z musztardą.

4Piec w rozgrzanym piekarniku, aż szynka zacznie się rumienić, ok. 15 minut, w międzyczasie polewając ją sokami z brytfanki co 4-5 minut.

5Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175°C, a brytfankę przykryć folią aluminiową lub pokrywką.

6Piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sokami.

7Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 10-15 minut i dopiero po tym czasie kroić.

Porcja dla:

16 osób