Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

To prosty i szybki przepis na przepyszne danie. Wszystko, czego do niego potrzebujesz to kilka przypraw, no i oczywiście kurczak! Ilość przypraw zależy od indywidualnych upodobań – można dodać mniej lub więcej. Smacznego!

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 2 łodyżki świeżej natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć na kurczaka sok z jednej połówki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.

2Gdy olej będzie gorący dodać kurczaka. Gdy kurczak będzie się smażył, dodać sok z drugiej połówki cytryny, pieprz do smaku i oregano. Smażyć po 5-10 minut na każdej stronie, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste. Podawać udekorowane pietruszką.

Porcja dla:

2 osób