Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
To prosty i szybki przepis na przepyszne danie. Wszystko, czego do niego potrzebujesz to kilka przypraw, no i oczywiście kurczak! Ilość przypraw zależy od indywidualnych upodobań – można dodać mniej lub więcej. Smacznego!
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonego oregano
- 2 łodyżki świeżej natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć na kurczaka sok z jednej połówki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
2Gdy olej będzie gorący dodać kurczaka. Gdy kurczak będzie się smażył, dodać sok z drugiej połówki cytryny, pieprz do smaku i oregano. Smażyć po 5-10 minut na każdej stronie, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste. Podawać udekorowane pietruszką.
Porcja dla:
2 osób