Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Duże, płaskie pieczarki są jakby stworzone do nadziewania. Nafaszerujmy je miękkim serem, posypmy orzechami i podajmy na tostach, tworząc wykwintny, prosty do przygotowania i lekki lunch.

Składniki:

  • 4 duże, płaskie pieczarki
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 100 g sera camembert lub brie
  • 15 g razowej bułki tartej
  • 15 g orzeszków piniowych
  • 4 kromki chleba razowego lub wieloziarnistego
  • 1 duży dojrzały pomidor

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ukręcić i wyrzucić nóżki pieczarek, a następnie wytrzeć kapelusze ręcznikiem papierowym (nie myć i nie obierać). Nasmarować kapelusze odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć kapeluszem do dołu w płytkiej brytfannie teflonowej. Doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec 10 minut.

2Pokroić ser w cienkie plasterki i ułożyć w kapeluszach. Wymieszać bułkę tartą z orzechami i posypać nią ser. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 5 minut, aż ser zacznie się topić.

3Opiec grzanki. Nie trzeba smarować ich masłem, ale jeśli lubimy, możemy posmarować je odrobiną oliwy z oliwek.

4Okroić czubki z obu stron pomidora, pokroić na 4 równe plastry. Ułożyć po jednym na każdej grzance, przykryć faszerowaną pieczarką i od razu podawać.

Porcja dla:

2 osób