15 min.
15 min.
30 min.
Duże, płaskie pieczarki są jakby stworzone do nadziewania. Nafaszerujmy je miękkim serem, posypmy orzechami i podajmy na tostach, tworząc wykwintny, prosty do przygotowania i lekki lunch.
Składniki:
- 4 duże, płaskie pieczarki
- odrobina oliwy z oliwek
- 100 g sera camembert lub brie
- 15 g razowej bułki tartej
- 15 g orzeszków piniowych
- 4 kromki chleba razowego lub wieloziarnistego
- 1 duży dojrzały pomidor
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ukręcić i wyrzucić nóżki pieczarek, a następnie wytrzeć kapelusze ręcznikiem papierowym (nie myć i nie obierać). Nasmarować kapelusze odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć kapeluszem do dołu w płytkiej brytfannie teflonowej. Doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec 10 minut.
2Pokroić ser w cienkie plasterki i ułożyć w kapeluszach. Wymieszać bułkę tartą z orzechami i posypać nią ser. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 5 minut, aż ser zacznie się topić.
3Opiec grzanki. Nie trzeba smarować ich masłem, ale jeśli lubimy, możemy posmarować je odrobiną oliwy z oliwek.
4Okroić czubki z obu stron pomidora, pokroić na 4 równe plastry. Ułożyć po jednym na każdej grzance, przykryć faszerowaną pieczarką i od razu podawać.
Porcja dla:
2 osób