Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Do sosu grzybowego dodaję żółtko, bo wtedy jest bardziej aksamitny i wykwintny. Świeże zebrane przez nas leśne podgrzybki, czy maślaki, to ulubione i najlepsze grzyby na gęsty, aromatyczny sos. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności, a efekt zachwyci najbardziej wybredne podniebienie.

Składniki:

  • 100 g masła
  • ok. kilograma świeżych grzybów oczyszczonych, wypłukanych i pokrojonych w dość grube paski (maślaki dodatkowo obieramy ze skórki)
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

1W rondlu o dnie odpornym na przypalanie roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i lekko solimy.

2Gdy zaczną się gotować dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. pół godziny, by cebula zmiękła a grzyby były ugotowane. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy małą ilością wody.

3W śmietanie roztrzepujemy żółtko. Do śmietany dodajmy trochę sosu i mieszamy, aby się zahartowała.

4Do grzybów dodajemy śmietanę zahartowaną odrobiną sosu, sól i pieprz do smaku. Gotowe

Porcja dla:

6 osób