Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jedna z moich ulubionych potraw na lunch – warzywa, jajka i ser zapieczone na pyszny omlet we włoskim stylu.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone warzywa, doprawić papryką, pieprzem i solą i smażyć przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

2W misce roztrzepać jajka, dodać fetę i parmezan. Warzywa zalać masą jajeczną, równo rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu, lekko podważając brzegi, aż masa spłynie na dno i się zetnie.

3Gdy spód już się zetnie, przykryć patelnię i smażyć dalej na małym ogniu przez około 10 minut, aż wierzch przestanie być galaretowaty. Przed krojeniem odczekać kilka minut.

Porcja dla:

4 osób