Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Jedna z moich ulubionych potraw na lunch – warzywa, jajka i ser zapieczone na pyszny omlet we włoskim stylu.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone warzywa, doprawić papryką, pieprzem i solą i smażyć przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2W misce roztrzepać jajka, dodać fetę i parmezan. Warzywa zalać masą jajeczną, równo rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu, lekko podważając brzegi, aż masa spłynie na dno i się zetnie.
3Gdy spód już się zetnie, przykryć patelnię i smażyć dalej na małym ogniu przez około 10 minut, aż wierzch przestanie być galaretowaty. Przed krojeniem odczekać kilka minut.
Porcja dla:
4 osób