Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Bardzo aromatyczny i pikantny sos pomidorowy z dodatkiem imbiru, cynamonu, chili, goździków i kurkumy.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1 łyżeczka anyżku

Przygotowanie:

1Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić.

2W rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, cynamon, anyżek, chili, goździki i kurkumę i smażyć przez minutę, aż uwolni się aromat.

3Do przypraw dodać pomidory i 3 łyżki wody, dusić na małym ogniu przez 40 minut, często mieszając.

4Całość przetrzeć przez sito, dodać cukier i wino, gotować przez kolejne 25 minut.

5Sos przelewać do wyparzonych słoików.

6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

6 osób