20 min.
90 min.
110 min.
Bardzo aromatyczny i pikantny sos pomidorowy z dodatkiem imbiru, cynamonu, chili, goździków i kurkumy.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 kawałki cynamonu
- 1 łyżeczka anyżku
Przygotowanie:
1Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić.
2W rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, cynamon, anyżek, chili, goździki i kurkumę i smażyć przez minutę, aż uwolni się aromat.
3Do przypraw dodać pomidory i 3 łyżki wody, dusić na małym ogniu przez 40 minut, często mieszając.
4Całość przetrzeć przez sito, dodać cukier i wino, gotować przez kolejne 25 minut.
5Sos przelewać do wyparzonych słoików.
6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób