35 min.
15 min.
50 min.
Proste danie, które można przygotować wcześniej i po prostu wstawić do lodówki, a następnie upiec. Podawać na rodzinny obiad, zwłaszcza dla dzieci. Może nie jest to wyrafinowane danie, ale dzieciom na pewno będzie smakować!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- porządna szczypta soli
- 3 jajka
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
1Ciasto: wymieszać mąkę z solą, a następnie z jajkami. Stopniowo dodawać mleko i mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Smażyć naleśniki na wysmarowanej masłem patelni, na średnim ogniu, przez 2 minuty, a następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Odstawić.
2Smażyć cebulę na oleju, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż się równomiernie przyrumieni.
3Rozgrzać piekarnik do 180 C.
4Składanie naleśników: posmarować każdy naleśnik sosem pomidorowym, dodać podsmażoną wołowinę i posypać szynką, a następnie papryką. Zwinąć w rulonik i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie naleśniki będą już ułożone w naczyniu – posypać je startym serem.
5Piec przez 15 minut, aż ser się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób