Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
50 min.

Proste danie, które można przygotować wcześniej i po prostu wstawić do lodówki, a następnie upiec. Podawać na rodzinny obiad, zwłaszcza dla dzieci. Może nie jest to wyrafinowane danie, ale dzieciom na pewno będzie smakować!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • porządna szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka

Przygotowanie:

1Ciasto: wymieszać mąkę z solą, a następnie z jajkami. Stopniowo dodawać mleko i mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Smażyć naleśniki na wysmarowanej masłem patelni, na średnim ogniu, przez 2 minuty, a następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Odstawić.

2Smażyć cebulę na oleju, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż się równomiernie przyrumieni.

3Rozgrzać piekarnik do 180 C.

4Składanie naleśników: posmarować każdy naleśnik sosem pomidorowym, dodać podsmażoną wołowinę i posypać szynką, a następnie papryką. Zwinąć w rulonik i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie naleśniki będą już ułożone w naczyniu – posypać je startym serem.

5Piec przez 15 minut, aż ser się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób