Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Sposób bardziej pracochłonny od tradycyjnego przepisu na ogórki, bo zanim wylądują w słoikach, trzeba je pokroić!

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • kilka gałązek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu pokrojony w słupki
  • liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Układać w słoikach, przesypując przyprawami.

2Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

3Gorącą zalewą zalewać ogórki.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób