Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Sposób bardziej pracochłonny od tradycyjnego przepisu na ogórki, bo zanim wylądują w słoikach, trzeba je pokroić!
Składniki:
- 1 kg ogórków
- kilka gałązek kopru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu pokrojony w słupki
- liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
1Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Układać w słoikach, przesypując przyprawami.
2Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
3Gorącą zalewą zalewać ogórki.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób