Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Mielone ale trochę inaczej, pyszne i eleganckie.

Składniki:

  • 1 większa i długa cukinia
  • 400 g mięsa mielonego
  • żółtko
  • 2 łyżki pistacji
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

1Cukinię kroimy na cienkie plastry wzdłuż, wrzucamy na wrzątek na 2 minuty, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy.

2Cebulę smażymy na złoto na maśle, dodajemy czosnek.

3Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, pokrojone drobno pistacje, cebulę z czosnkiem, pokrojoną na paski szynkę, żółtko, bułkę.

4Wyrabiamy, tworzymy kuleczki i zawijamy w cukinię.

5Układamy w rondelku.

6Zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

7Wkładamy do piekarnika i pieczemy pół godziny.

Porcja dla:

4 osób