Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bardzo smaczny dip do chipsów lub innych przekąsek, nadaje się również jako dodatek do dań meksykańskich lub tortilli.

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego, najlepiej w kartoniku (jest rzadszy)
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier, chilli

Przygotowanie:

1Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę wraz z cebulą.

2Dodać przecier pomidorowy, jeśli będzie za rzadki to dodać ze 2 łyżki koncentratu ze słoiczka.

3Dusić z 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić cukrem (1-2 łyżeczki), solą i chilli.

4Nalać do miseczki i podawać na zimno.

Porcja dla:

2 osób