40 min.
45 min.
85 min.
Tę roladę można upiec dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i pozwolić, żeby przegryzała się przez noc. Ciasto twarogowe, z którego się ją piecze, jest mniej czasochłonne niż drożdżowe. To znakomity prowiant na piknik.
Składniki:
- 200 g chudego białego sera
- 250 g mąki
- 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Biały ser zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, jajkiem i olejem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 200°C.
2Namoczyć bułkę w wodzie i odcisnąć. Obrać cebule i ząbek czosnku. Pokroić cebule w drobną kostkę, posiekać czosnek. Pokroić boczek w drobną kostkę.
3Podgrzać na patelni olej, wrzucić boczek i smażyć, aż się zeszkli. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Przełożyć do miseczki i ostudzić.
4Rozdrobnić wyciśniętą bułkę. Dodać wraz z mielonym mięsem i jajkiem do miski z boczkiem i cebulą. Całość wymieszać rękami; obficie doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem kajeńskim i czarnym.
5Posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Rozłożyć na nim równomiernie mielone mięso z dodatkami, pozostawiając wolny górny brzeg prostokąta. Odcedzić paski czerwonej papryki konserwowej i ułożyć na mięsie.
6Całość zrolować, aż dojdziemy do wolnego brzegu, który powinniśmy podłożyć pod spód rolady. Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem, używając kuchennego pędzla, boki zaś zawinąć i ścisnąć, by się skleiły.
7Piec przez 40–45 minut, aż będzie rumiana. Podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.
Porcja dla:
6 osób