Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wspaniały sos serowy z włoskich serów: parmezan, mozzarella, provolone i romano – przybierają kremową konsystencję i smakują wyśmienicie z gnocchi lub ulubionym makaronem.

Składniki:

  • 2 szklanki (475 ml) śmietany tortowej 36%
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
  • 1/2 szklanki (55 g) startego sera mozzarella
  • 1/2 szklanki (65 g) startego sera provolone
  • 1/2 szklanki (60 g) startego sera romano

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać śmietanę z masłem, podgrzewając na wolnym ogniu i cały czas mieszając, aż masło się rozpu��ci. Stopniowo dodawać sery, zmniejszyć ogień i mieszać, aż ser się rozpuści.

2Natychmiast podawać z ulubionym makaronem. Sos będzie szybko gęstnieć.

Porcja dla:

16 osób