Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wspaniały sos serowy z włoskich serów: parmezan, mozzarella, provolone i romano – przybierają kremową konsystencję i smakują wyśmienicie z gnocchi lub ulubionym makaronem.
Składniki:
- 2 szklanki (475 ml) śmietany tortowej 36%
- 115 g masła
- 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
- 1/2 szklanki (55 g) startego sera mozzarella
- 1/2 szklanki (65 g) startego sera provolone
- 1/2 szklanki (60 g) startego sera romano
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać śmietanę z masłem, podgrzewając na wolnym ogniu i cały czas mieszając, aż masło się rozpu��ci. Stopniowo dodawać sery, zmniejszyć ogień i mieszać, aż ser się rozpuści.
2Natychmiast podawać z ulubionym makaronem. Sos będzie szybko gęstnieć.
Porcja dla:
16 osób