Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
115 min.

Smaczny przepis na kurczaka z nutą egzotyki – dodatkiem pomarańczy. Można podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Filety z kurczaka lekko rozbić. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z kurczakiem, dodać cebulę i wstawić do lodówki na godzinę.

2Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na rumiano. Drugą pomarańczę i paprykę pokroić w kostkę.

3Do kurczaka dodać marynatę, bulion, pomarańczę i paprykę, dusić przez 30 minut.

4Śmietanę lub mleko wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego sosu, rozprowadzić i dodać do kurczaka. Wymieszać, zagotować i podawać.

Porcja dla:

4 osób