Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
175 min.
175 min.
Doskonały do mięsa, pierogów, gołąbków czy kasz albo makaronu – ten aromatyczny sos pasuje do wielu dań i jest pyszny.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki maggi (opcjonalnie)
- szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
1Suszone grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny.
2Pokroić w paski i zagotować w tej samej wodzie co się moczyły. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
3Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Dodać do pozostałych grzybów i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
4W śmietanie rozmieszać mąkę, dodać parę łyżek gorącego wywaru grzybowego, rozmieszać na gładko, dodać do grzybów, zagotować cały czas mieszając. Dodać maggi do smaku. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać zieleniną.
Porcja dla:
8 osób