Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

W chłodne, jesienne dni, kiedy zmarznięci „wpadamy” do domu nie mamy wiele czasu, by spędzać długie godziny w kuchni przygotowując codzienny obiad. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego i rozgrzewającego. Przepis, który dziś pozwalam sobie podesłać sprawdzi się tu idealnie! Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną – są doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na całe popołudnie.

Składniki:

  • 2 woreczki (2x100g) kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu.

2Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki.

3Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty.

4Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając.

5W tym czasie opiekamy tortille. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze.

6Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób