15 min.
45 min.
60 min.
Ze świeżych aromatycznych pomidorów przygotowuję mocno czosnkowy sos, który w zimie wykorzystuję jako bazę do sosu do spaghetti lub pulpetów.
Składniki:
- 6 dużych dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe)
- 2 cebule
- główka czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek.
2Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać (ilość czosnku można zmniejszyć). Papryczki chili umyć, przekroić, usunąć ziarenka i drobno posiekać.
3Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
4W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
5Następnie wrzucić pozostałe pokrojone warzywa, dodać wodę liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
6Z sosu wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać cukier i miód.
7Można używać od razu lub przelać do słoików gorący sos i pasteryzować przez 20 min.
Porcja dla:
500 osób