Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ze świeżych aromatycznych pomidorów przygotowuję mocno czosnkowy sos, który w zimie wykorzystuję jako bazę do sosu do spaghetti lub pulpetów.

Składniki:

  • 6 dużych dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe)
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek.

2Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać (ilość czosnku można zmniejszyć). Papryczki chili umyć, przekroić, usunąć ziarenka i drobno posiekać.

3Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.

4W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili.

5Następnie wrzucić pozostałe pokrojone warzywa, dodać wodę liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.

6Z sosu wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać cukier i miód.

7Można używać od razu lub przelać do słoików gorący sos i pasteryzować przez 20 min.

Porcja dla:

500 osób