Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Kwaśny smak żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Moja wersja jest klasyczna, jest w niej kilka prostych składników. Zobacz nasz przepis video gdzie pokazujemy jak go wykonać, a także co możesz jeszcze do niego dodać.
Składniki:
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 szklanka (235 ml) soku pomarańczowego
- 350 g świeżych owoców żurawiny
Przygotowanie:
1W średnim garnku, na średnim ogniu podgrzewać sok pomarańczowy z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Wmieszać żurawinę i gotować, aż owoce zaczną pękać (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Sos zgęstnieje gdy będzie stygł.
Porcja dla:
12 osób