Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Kwaśny smak żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Moja wersja jest klasyczna, jest w niej kilka prostych składników. Zobacz nasz przepis video gdzie pokazujemy jak go wykonać, a także co możesz jeszcze do niego dodać.

Składniki:

  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (235 ml) soku pomarańczowego
  • 350 g świeżych owoców żurawiny

Przygotowanie:

1W średnim garnku, na średnim ogniu podgrzewać sok pomarańczowy z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Wmieszać żurawinę i gotować, aż owoce zaczną pękać (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Sos zgęstnieje gdy będzie stygł.

Porcja dla:

12 osób