Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pysznie delikatne klopsiki z mielonego kurczaka w sosie z papryki i ananasa. Doskonały obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 100 g kukurydzy, świeżej lub mrożonej
- 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g ananasa, drobno pokrojonego (może być z puszki)
Przygotowanie:
1W misce wymieszać kurczaka z cebulą i kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki.
2Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić pulpety, smażąc przez 5-7 minut. Odłożyć na bok.
3Na patelni podsmażyć paprykę, dodać ananasa i cukier. Dodać odrobinę wody, koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wymieszać.
4Aby sos był gęsty, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4-5 łyżkami wody.
5Przełożyć kotleciki z powrotem na patelnię i podgrzewać przez kilka minut.
Porcja dla:
4 osób