Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pysznie delikatne klopsiki z mielonego kurczaka w sosie z papryki i ananasa. Doskonały obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 100 g kukurydzy, świeżej lub mrożonej
  • 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g ananasa, drobno pokrojonego (może być z puszki)

Przygotowanie:

1W misce wymieszać kurczaka z cebulą i kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki.

2Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić pulpety, smażąc przez 5-7 minut. Odłożyć na bok.

3Na patelni podsmażyć paprykę, dodać ananasa i cukier. Dodać odrobinę wody, koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wymieszać.

4Aby sos był gęsty, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4-5 łyżkami wody.

5Przełożyć kotleciki z powrotem na patelnię i podgrzewać przez kilka minut.

Porcja dla:

4 osób