Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Lubię smaczny sos beszamelowy. Używam go do przeróżnych przepisów: od lasagne do zapiekanek z serem. Lubię też smak świeżo startej gałki muszkatołowej, więc ścieram trochę na tarce wprost do sosu.
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 250 ml mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W małym rondelku, na małym ogniu podgrzać masło z mąką, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanina zacznie formować się w kulę.
2Powoli wlewać mleko, stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką.
3Dodać świeżo startą gałkę i doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób