Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Lubię smaczny sos beszamelowy. Używam go do przeróżnych przepisów: od lasagne do zapiekanek z serem. Lubię też smak świeżo startej gałki muszkatołowej, więc ścieram trochę na tarce wprost do sosu.

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W małym rondelku, na małym ogniu podgrzać masło z mąką, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanina zacznie formować się w kulę.

2Powoli wlewać mleko, stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką.

3Dodać świeżo startą gałkę i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób