To prosty, domowy posiłek – najlepszy na świecie!

Składniki:

  • 3 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 60 ml (1/4 szkl.) mleka

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć kurczaka i zalać bulionem, a następnie dodać cebulę, seler i 2 łyżeczki soli. Gotować na wolnym ogniu, częściowo przykryte, przez 15 do 20 minut, lub do momentu gdy kurczak będzie miękki.

2Kluski: w dużej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mąkę, pozostałą sól i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać wszystko razem. Dodać do mieszaniny z mąką pokrojone masło i mieszać aż mieszanina będzie grudkowata. Dodać 1 łyżkę pietruszki i wymieszać. Dzieląc ciasto na 6 porcji nałożyć je łyżką do gotującego się kurczaka. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.

3Sos: z garnka wyjąć kurczaka i kluski i przełożyć do dużej miski. Przykryć i odstawić, by utrzymały ciepło. Przecedzić cały bulion, wyciskając wszelkie „soki” z warzyw. Wlać bulion z powrotem do garnka. Do wody dodać pozostałą mąkę, a następnie dodać tę mieszaninę do przecedzonego bulionu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, by sos zgęstniał. Włożyć kurczaka i kluski z powrotem z garnka i delikatnie wymieszać. Podawać z pozostałą pietruszką.

Porcja dla:

20 osób