Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 kotlety schabowe bez kostki, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
- 100 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kotlety. Smażyć 5 minut, przewracając raz na drugą stronę aż przyrumienią się z obu stron.
2Utrzeć w małej misce sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, sherry, ocet, musztardę i przecier pomidorowy. Polać mięso przyrządzonym w ten sposób sosem barbecue i dusić je na małym ogniu 15 minut, aż będzie miękkie, przewracając raz lub dwa razy na drugą stronę.
Porcja dla:
4 osób