Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 kotlety schabowe bez kostki, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kotlety. Smażyć 5 minut, przewracając raz na drugą stronę aż przyrumienią się z obu stron.

2Utrzeć w małej misce sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, sherry, ocet, musztardę i przecier pomidorowy. Polać mięso przyrządzonym w ten sposób sosem barbecue i dusić je na małym ogniu 15 minut, aż będzie miękkie, przewracając raz lub dwa razy na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób