30 min.
30 min.
60 min.
To prosta i smaczna propozycja na podanie steku. Pieczony w warstwie pasztetu i zawinięty w kruche ciasto. Prawidłowo przygotowany stek zawsze powinnien być w środku lekko różowy. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 35 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 55 g pasztetu z wątróbki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Stek umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować miękkim masłem. Piec przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na talerz do ostudzenia, a pozostałe soki przelać do rondelka i odstawić.
2Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać cebulę i grzyby, i podsmażać przez 5 minut. Zestawić z ognia i przestudzić.
3Wymieszać pasztet z 2 łyżkami masła i doprawić solą i pieprzem. Pasztet rozsmarować na steku, a na wierzchu ułożyć podsmażone grzyby z cebulą.
4Kruche ciasto rozwałkować, na środku położyć stek, zawinąć i zalepić brzegi tak, żeby nie były zbyt grube. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ciasto naciąć w kilku miejscach i posmarować żółtkiem.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec przez kolejne 10-15 minut.
6Zachowane soki podgrzewać na dużym ogniu. Dolać bulion i wino i gotować przez 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje, przecedzić i podawać z mięsem.
Porcja dla:
8 osób