Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

To prosta i smaczna propozycja na podanie steku. Pieczony w warstwie pasztetu i zawinięty w kruche ciasto. Prawidłowo przygotowany stek zawsze powinnien być w środku lekko różowy. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 35 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 55 g pasztetu z wątróbki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Stek umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować miękkim masłem. Piec przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na talerz do ostudzenia, a pozostałe soki przelać do rondelka i odstawić.

2Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać cebulę i grzyby, i podsmażać przez 5 minut. Zestawić z ognia i przestudzić.

3Wymieszać pasztet z 2 łyżkami masła i doprawić solą i pieprzem. Pasztet rozsmarować na steku, a na wierzchu ułożyć podsmażone grzyby z cebulą.

4Kruche ciasto rozwałkować, na środku położyć stek, zawinąć i zalepić brzegi tak, żeby nie były zbyt grube. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ciasto naciąć w kilku miejscach i posmarować żółtkiem.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec przez kolejne 10-15 minut.

6Zachowane soki podgrzewać na dużym ogniu. Dolać bulion i wino i gotować przez 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje, przecedzić i podawać z mięsem.

Porcja dla:

8 osób