Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

W tym daniu we włoskim stylu cytryna i koper włoski nadają wspaniały świeży smak zwykłej duszonej mielonej wołowinie. Należy je podawać z chrupiącymi liśćmi sałaty i mnóstwem pieczywa, którym można wybierać z talerzy smakowity sos.

Składniki:

  • 340 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 150 ml bulionu drobowego (może być z kostki)
  • drobno posiekana skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Mięso, cebulę i czosnek smażyć w dużym rondlu przez 5 minut, często mieszając, aż lekko zbrązowieje.

2Dodać ziemniaki, pomidory razem z zalewą, bulion,skórkę cytrynową i cukier, lekko przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą prawie gotowe.

3Dodać koper włoski, fasolkę szparagową i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż ziemniaki zmiękną, a koper włoski i fasolka szparagowa ugotują się (ale nie rozgotują).

4Doprawić do smaku, nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać pozostałą skórką cytrynową, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób