10 min.
20 min.
30 min.
W tym daniu we włoskim stylu cytryna i koper włoski nadają wspaniały świeży smak zwykłej duszonej mielonej wołowinie. Należy je podawać z chrupiącymi liśćmi sałaty i mnóstwem pieczywa, którym można wybierać z talerzy smakowity sos.
Składniki:
- 340 g chudej mielonej wołowiny
- 1 posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 600 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 150 ml bulionu drobowego (może być z kostki)
- drobno posiekana skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Mięso, cebulę i czosnek smażyć w dużym rondlu przez 5 minut, często mieszając, aż lekko zbrązowieje.
2Dodać ziemniaki, pomidory razem z zalewą, bulion,skórkę cytrynową i cukier, lekko przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
3Dodać koper włoski, fasolkę szparagową i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż ziemniaki zmiękną, a koper włoski i fasolka szparagowa ugotują się (ale nie rozgotują).
4Doprawić do smaku, nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać pozostałą skórką cytrynową, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób