Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Świąteczna propozycja na obiad. Soczysta kaczka upieczona w czerwonym winie z ananasami i pomarańczą. Mniam!

Składniki:

  • 1 młoda kaczka (około 1,5 kg)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku anansowego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 części i posmarować oliwą.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Sok ananasowy wymieszać z winem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę przełożyć do brytfanki i polać sosem.

4Piec przez około 90 minut, od czasu do czasu polewając sosem.

5Z pomarańczy wycisnąć sok i otrzeć skórkę. Kaczkę przełożyć na półmisek ale wciąż trzymać w wyłączonym, ciepłym piekarniku.

6Z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić i zlać do rondelka. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką i dodać do sosu. Dobrze wymieszać i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i ananasa, podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Doprawić pieprzem. Polać kaczkę sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób