30 min.
90 min.
120 min.
Świąteczna propozycja na obiad. Soczysta kaczka upieczona w czerwonym winie z ananasami i pomarańczą. Mniam!
Składniki:
- 1 młoda kaczka (około 1,5 kg)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku anansowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 części i posmarować oliwą.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Sok ananasowy wymieszać z winem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę przełożyć do brytfanki i polać sosem.
4Piec przez około 90 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
5Z pomarańczy wycisnąć sok i otrzeć skórkę. Kaczkę przełożyć na półmisek ale wciąż trzymać w wyłączonym, ciepłym piekarniku.
6Z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić i zlać do rondelka. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką i dodać do sosu. Dobrze wymieszać i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i ananasa, podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Doprawić pieprzem. Polać kaczkę sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób