Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten przepis z kuchni włoskiej jest zdrowym, wyjątkowo smacznym i prostym sposobem na świeżego tuńczyka. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka (po 200 g)
  • 2 cebule, grubo pokrojone
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rybę opłukać i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

2Cebulę ugotować w niewielkiej ilości wody aby zmiękła. Odcedzić i zrumienić na oliwie.

3Przygotować sos: w moździerzu utrzeć miętę z bazylią, dodać sok z cytryny i oliwę, cały czas ucierając, aż powstanie gęsty sos.

4Na patelni rozgrzać oliwę i dodać tuńczyka. Smażyć z obu stron przez 4-5 minut, w zależności od grubości steków.

5Na półmisku ułożyć cebulę, na wierzch steki z tuńczyka i całość polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem – gotowe!

Porcja dla:

4 osób