Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Ten przepis z kuchni włoskiej jest zdrowym, wyjątkowo smacznym i prostym sposobem na świeżego tuńczyka. Polecam spróbować!
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka (po 200 g)
- 2 cebule, grubo pokrojone
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rybę opłukać i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
2Cebulę ugotować w niewielkiej ilości wody aby zmiękła. Odcedzić i zrumienić na oliwie.
3Przygotować sos: w moździerzu utrzeć miętę z bazylią, dodać sok z cytryny i oliwę, cały czas ucierając, aż powstanie gęsty sos.
4Na patelni rozgrzać oliwę i dodać tuńczyka. Smażyć z obu stron przez 4-5 minut, w zależności od grubości steków.
5Na półmisku ułożyć cebulę, na wierzch steki z tuńczyka i całość polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem – gotowe!
Porcja dla:
4 osób