25 min.
35 min.
150 min.
Pizza pieczona w prodiżu z grzałką góra-dół. Przekonałam się do korzystania z prodiża przy wypieku mięsa – jest wyjątkowo kruche i soczyste, jak i ryby i pizza. Ciasto na pizzę wyrabiam w automacie do chleba i cały czas wyrastania to 1 godz. 25 min.
Składniki:
- 180 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 1 łyżka oleju
- 300 g przesianej mąki
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
Przygotowanie:
1Do pojemnika automatu do chleba włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności i włączyć program „wyrabianie ciasta” (z wyrastaniem) – czas trwania 1,25 min.
2Podsmażyć pieczarki z cebulą.
3Gdy program zakończy wyrabianie ciasta, wyjąć i rozwałkować placek na grubość ok 1,5-2 cm.
4Do prodiża włożyć papier do wypieków, ułożyć na nim placek z ciasta i nakłuć gęsto widelcem.
5Zostawić na 10 min. do podrośnięcia.
6Na placek nałożyć ketchup, a nastęnie oregano, pieczarki, salami, pomidory z cebulą i ser.
7Włączyć prodiż i piec ok 30-40 min.
8Po upieczeniu wyjąć pizzę z papierem i zostawić na 5-10 min. do ostudzenia.
9SMACZNEGO!!!
Porcja dla:
8 osób