Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pizza pieczona w prodiżu z grzałką góra-dół. Przekonałam się do korzystania z prodiża przy wypieku mięsa – jest wyjątkowo kruche i soczyste, jak i ryby i pizza. Ciasto na pizzę wyrabiam w automacie do chleba i cały czas wyrastania to 1 godz. 25 min.

Składniki:

  • 180 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g przesianej mąki
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży

Przygotowanie:

1Do pojemnika automatu do chleba włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności i włączyć program „wyrabianie ciasta” (z wyrastaniem) – czas trwania 1,25 min.

2Podsmażyć pieczarki z cebulą.

3Gdy program zakończy wyrabianie ciasta, wyjąć i rozwałkować placek na grubość ok 1,5-2 cm.

4Do prodiża włożyć papier do wypieków, ułożyć na nim placek z ciasta i nakłuć gęsto widelcem.

5Zostawić na 10 min. do podrośnięcia.

6Na placek nałożyć ketchup, a nastęnie oregano, pieczarki, salami, pomidory z cebulą i ser.

7Włączyć prodiż i piec ok 30-40 min.

8Po upieczeniu wyjąć pizzę z papierem i zostawić na 5-10 min. do ostudzenia.

9SMACZNEGO!!!

Porcja dla:

8 osób