Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
1485 min.

Słodko-kwaśne ogórki z cebulą i kurkumą, które wspaniale smakują jako dodatek do obiadu, albo nawet do kanapki.

Składniki:

  • 800 g ogórków gruntowych
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g białego cukru
  • 120 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i poszatkować w cienkie plasterki. Wymieszać w misce z solą, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

2Przełożyć ogórki do durszlaka i opłukać pod zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do miski, dodać cebulę.

3W rondelku wymieszać biały cukier z resztą składników i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Zalać tym ogórki i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

4Przełożyć ogórki wraz z zalewą do słoików (lub szczelnego pojemnika) i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

5Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Porcja dla:

24 osób