Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
1485 min.
1485 min.
Słodko-kwaśne ogórki z cebulą i kurkumą, które wspaniale smakują jako dodatek do obiadu, albo nawet do kanapki.
Składniki:
- 800 g ogórków gruntowych
- 1,5 łyżki soli
- 1 cebula, posiekana
- 200 g białego cukru
- 120 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
1Ogórki umyć i poszatkować w cienkie plasterki. Wymieszać w misce z solą, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
2Przełożyć ogórki do durszlaka i opłukać pod zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do miski, dodać cebulę.
3W rondelku wymieszać biały cukier z resztą składników i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Zalać tym ogórki i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
4Przełożyć ogórki wraz z zalewą do słoików (lub szczelnego pojemnika) i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
5Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Porcja dla:
24 osób