45 min.
40 min.
115 min.
A oto kolejne zaskoczenie dla osób, kórym strudel kojarzył się jedynie z wiedeńskim deserem. Okazuje się, że z ciasta strudlowego można również przygotować pyszne danie obiadowe.
Składniki:
- 350 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu
- 150 g stopionego masła do posmarowania ciasta
- 100 ml mleka
- 50 g gęstej śmietany
Przygotowanie:
1Podgrzać miskę lub garnek. W innej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta ze 125 ml letniej wody.
2Przez 10 minut energicznie wyrabiać ciasto rękami, potem uformować z niego 2 kule i posmarować olejem. Przykryć kule podgrzaną miską i zostawić w ciepłym miejscu co najmniej na 30 minut.
3Brokuły oczyścić, odciąć i usunąć grube łodygi, a resztę posiekać. Szynkę pokroić na wąskie paski. Stopić masło na patelni, wrzucić paski szynki i lekko przysmażyć.
4Wymieszać jajka z mąką ziemniaczaną, śmietaną, parmezanem, przyprawami i dużą szczyptą soli. Dodać posiekane brokuły i podsmażoną szynkę, całość posolić do smaku i doprawić sokiem z cytryny.
5Nagrzać piekarnik do 220°C. Natłuścić blaszkę. Postawić napełnioną wodą żaroodporną miskę na dnie piekarnika. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanej mąką ściereczce, a potem rozciągać wierzchem dłoni, nadając mu kształt prostokąta i grubość kartki papieru. Posmarować prostokąty z ciasta niewielką ilością płynnego masła.
6Nakładać nadzienie porcjami na prostokąty w taki sposób, by obie boczne i górna krawędź ciasta zostały puste. Zwilżyć wodą krawędzie. Zwinąć strudle, pomagając sobie ściereczką; boczne brzegi ciasta ścisnąć i skleić.
7Zsunąć strudle na blachę tak, żeby leżały spojeniem do dołu. Gęsto ponakłuwać wierzch obu strudli.
8Posmarować strudle resztą masła i piec przez 35–40 minut, aż staną się złotobrązowe. Wymieszać mleko ze śmietaną i lekko posolić. Podczas pieczenia smarować strudle tą mieszaniną co 10 minut. Po upieczeniu studzić przez 2–3 minuty, potem pokroić w plastry szerokości 5 cm i podawać.
Porcja dla:
8 osób