Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
12980 min.

Domowy, prosty i niepracochłonny przepis na przepyszną, domową wędlinę i co najważniejsze bez szkodliwych wzmacniaczy smaku.

Składniki:

  • 1 kg świeżego schabu bez kości
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Schab wymyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych ‚tłustych skórek’.

21 szklankę cukru wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.

3Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski ‚puszczoną’ przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.

41 szklankę soli wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.

5Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski ‚puszczoną’ przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.

6W moździerzu utrzeć czosnek z paprykami i pieprzem. Wysypać utarte przyprawy na tackę i dokładnie natrzeć nimi schab.

7Natarte mięso włożyć delikatnie do nylonowej podkolanówki i zawiązać.

8Powiesić w suchym i przewiewnym miejscu np. w piwniczce na 7 dni.

9Ususzoną wędlinę wyjąć po 7 dniach z podkolanówki, kroić w cienkie plastry i… jeść.

Porcja dla:

1 osoby