20 min.
12980 min.
Domowy, prosty i niepracochłonny przepis na przepyszną, domową wędlinę i co najważniejsze bez szkodliwych wzmacniaczy smaku.
Składniki:
- 1 kg świeżego schabu bez kości
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Schab wymyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych ‚tłustych skórek’.
21 szklankę cukru wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.
3Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski ‚puszczoną’ przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.
41 szklankę soli wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.
5Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski ‚puszczoną’ przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.
6W moździerzu utrzeć czosnek z paprykami i pieprzem. Wysypać utarte przyprawy na tackę i dokładnie natrzeć nimi schab.
7Natarte mięso włożyć delikatnie do nylonowej podkolanówki i zawiązać.
8Powiesić w suchym i przewiewnym miejscu np. w piwniczce na 7 dni.
9Ususzoną wędlinę wyjąć po 7 dniach z podkolanówki, kroić w cienkie plastry i… jeść.
Porcja dla:
1 osoby