30 min.
90 min.
840 min.
Przygotowania tego pysznego kurczaka należy rozpocząć wieczorem poprzedniego dnia. Najpierw namoczyć, potem zamarynować w przyprawach, a następnie upiec na złoto i konsumować!
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
- 2 litry ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
- 5 łyżek majeranku
Przygotowanie:
1Kurczaka dokładnie umyć. W dużym garnku wymieszać wodę z solą, włożyć kurczaka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
2Na drugi dzień kurczaka wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Przyprawy na marynatę wymieszać i wetrzeć w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
3Dokładnie umyć butelkę po piwie. 1/3 szklanki wina zmieszać z 1/3 szklanki wody i przelać do butelki. Kurczaka nasadzić na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dookoła obłożyć warzywami.
4Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nagrzać go do temperatury 170 stopni C.
5Piec przez 90 minut (zawsze piekę na termoobiegu). W międzyczasie kilkakrotnie polewać kurczaka wyciekającymi sokami.
6Kiedy kurczak jest gotowy, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić mięso w środku na 10 minut. Następnie ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki, poporcjować i podawać.
Porcja dla:
5 osób