Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
840 min.

Przygotowania tego pysznego kurczaka należy rozpocząć wieczorem poprzedniego dnia. Najpierw namoczyć, potem zamarynować w przyprawach, a następnie upiec na złoto i konsumować!

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
  • 2 litry ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
  • 5 łyżek majeranku

Przygotowanie:

1Kurczaka dokładnie umyć. W dużym garnku wymieszać wodę z solą, włożyć kurczaka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

2Na drugi dzień kurczaka wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Przyprawy na marynatę wymieszać i wetrzeć w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

3Dokładnie umyć butelkę po piwie. 1/3 szklanki wina zmieszać z 1/3 szklanki wody i przelać do butelki. Kurczaka nasadzić na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dookoła obłożyć warzywami.

4Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nagrzać go do temperatury 170 stopni C.

5Piec przez 90 minut (zawsze piekę na termoobiegu). W międzyczasie kilkakrotnie polewać kurczaka wyciekającymi sokami.

6Kiedy kurczak jest gotowy, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić mięso w środku na 10 minut. Następnie ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki, poporcjować i podawać.

Porcja dla:

5 osób