Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne i proste do przygotowania krewetki – doskonałe na przystawkę, a w większej ilości jako danie główne. Jeśli sezon na grillowanie w pełni – to zamiast w piekarniku można je przyrządzić na grillu.

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g pancetty w plastrach
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki koniaku lub brandy
  • 1 łyżeczka papryki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.

2Krewetki oprószyć solą i pieprzem, owinąć pancettą. Nabijać po 2-4 na każdy patyczek. Układać na blaszce.

3Piec przez 10 minut.

4W międzyczasie wymieszać musztardę z koniakiem. Posmarować szaszłyki i odwrócić na drugą stronę.

5Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Oprószyć papryką i podawać.

Porcja dla:

6 osób