Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne i proste do przygotowania krewetki – doskonałe na przystawkę, a w większej ilości jako danie główne. Jeśli sezon na grillowanie w pełni – to zamiast w piekarniku można je przyrządzić na grillu.
Składniki:
- 500 g dużych krewetek
- sól i pieprz do smaku
- 50 g pancetty w plastrach
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 szklanki koniaku lub brandy
- 1 łyżeczka papryki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.
2Krewetki oprószyć solą i pieprzem, owinąć pancettą. Nabijać po 2-4 na każdy patyczek. Układać na blaszce.
3Piec przez 10 minut.
4W międzyczasie wymieszać musztardę z koniakiem. Posmarować szaszłyki i odwrócić na drugą stronę.
5Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Oprószyć papryką i podawać.
Porcja dla:
6 osób