25 min.
50 min.
75 min.
Tak samo, jak wszystkie zapiekanki z makaronem, ta lasagne jest daniem dla całej rodziny i bardzo łatwo się ją przygotowuje. Ponadto, pełno w niej warzyw. Zamiast groszku i kukurydzy w puszce można użyć mrożonych, ale najpierw trzeba je rozmrozić. Kiedy lasagne się piecze, możesz odpocząć, napić się herbaty i delektować się wolnym czasem!
Składniki:
- 6-8 suchych płatów makaronu lasagne
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2-3 pory pokrojone w cienkie plasterki
- 3 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 2-4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
- olej
- 1 mała puszka zielonego groszku, odcedzonego
- 1 duża puszka kukurydzy, odcedzonej
Przygotowanie:
1Płaty lasagne namoczyć w ciepłej wodzie (lub pominąć ten krok jeśli używa się świeżego makaronu lasagne).
2W patelni rozgrzać olej i podsmażyć w nim cebulę, a następnie dodać resztę warzyw, a na koniec groszek i kukurydzę z puszki. Dobrze doprawić solą, pieprzem i papryką.
3Wymieszać śmietanę z odrobiną mleka i z jajkami, doprawić solą (ok. 1 łyżeczki). Wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
4Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć warstwę z warzyw. Posypać serem i polać 1/3 sosu z jajkami. Na tym ułożyć warstwę z połowy płatów makaronu, a następnie powtórzyć warstwę warzyw, sera i sosu. Znów ułożyć warstwę makaronu, warzyw, sosu i skończyć na serze.
5Piec w rozgrzanym piekarniku w 170 C przez 30-40 minut.
Porcja dla:
4 osób