Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

Tak samo, jak wszystkie zapiekanki z makaronem, ta lasagne jest daniem dla całej rodziny i bardzo łatwo się ją przygotowuje. Ponadto, pełno w niej warzyw. Zamiast groszku i kukurydzy w puszce można użyć mrożonych, ale najpierw trzeba je rozmrozić. Kiedy lasagne się piecze, możesz odpocząć, napić się herbaty i delektować się wolnym czasem!

Składniki:

  • 6-8 suchych płatów makaronu lasagne
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2-3 pory pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 2-4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
  • olej
  • 1 mała puszka zielonego groszku, odcedzonego
  • 1 duża puszka kukurydzy, odcedzonej

Przygotowanie:

1Płaty lasagne namoczyć w ciepłej wodzie (lub pominąć ten krok jeśli używa się świeżego makaronu lasagne).

2W patelni rozgrzać olej i podsmażyć w nim cebulę, a następnie dodać resztę warzyw, a na koniec groszek i kukurydzę z puszki. Dobrze doprawić solą, pieprzem i papryką.

3Wymieszać śmietanę z odrobiną mleka i z jajkami, doprawić solą (ok. 1 łyżeczki). Wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

4Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć warstwę z warzyw. Posypać serem i polać 1/3 sosu z jajkami. Na tym ułożyć warstwę z połowy płatów makaronu, a następnie powtórzyć warstwę warzyw, sera i sosu. Znów ułożyć warstwę makaronu, warzyw, sosu i skończyć na serze.

5Piec w rozgrzanym piekarniku w 170 C przez 30-40 minut.

Porcja dla:

4 osób