Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
32 min.

Ta niesamowita kombinacja smaków będzie na ustach wszystkich gości na Twoim następnym przyjęciu! Boczek lub pancetta będą tu doskonałe!

Składniki:

  • 12 patyczków do szaszłyków
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 6 truskawek
  • 6 fig
  • 12 przegrzebków
  • sól i pieprz do smaku
  • 12 plastrów chudego boczku, przekrojone na pół

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się na grillu.

2Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Odstawić.

3Z fig usunąć ogonki, a z truskawek szypułki.

4Przegrzebki oprószyć solą i pieprzem.

5Przegrzebki, figi i truskawki zawijać w boczek (każdą sztukę osobno). Na każdy patyczek nadziewać po jednym przegrzebku w boczku, jednej fidze albo jednej truskawce.

6Lekko natłuścić ruszt. Układać na nim szaszłyki i piec przez 6-8 minut z każdej strony, smarując cytrynową marynatą, aż boczek będzie chrupiący a przegrzebki upieczone.

Porcja dla:

12 osób