20 min.
12 min.
32 min.
Ta niesamowita kombinacja smaków będzie na ustach wszystkich gości na Twoim następnym przyjęciu! Boczek lub pancetta będą tu doskonałe!
Składniki:
- 12 patyczków do szaszłyków
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 6 truskawek
- 6 fig
- 12 przegrzebków
- sól i pieprz do smaku
- 12 plastrów chudego boczku, przekrojone na pół
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się na grillu.
2Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Odstawić.
3Z fig usunąć ogonki, a z truskawek szypułki.
4Przegrzebki oprószyć solą i pieprzem.
5Przegrzebki, figi i truskawki zawijać w boczek (każdą sztukę osobno). Na każdy patyczek nadziewać po jednym przegrzebku w boczku, jednej fidze albo jednej truskawce.
6Lekko natłuścić ruszt. Układać na nim szaszłyki i piec przez 6-8 minut z każdej strony, smarując cytrynową marynatą, aż boczek będzie chrupiący a przegrzebki upieczone.
Porcja dla:
12 osób