Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniałe, aromatyczne danie. Indyka smaży się w marynacie z soku z cytryny, imbiru i konserwowanych cytryn. Proste i pyszne! Podawać z ryżem lub kuskusem.

Składniki:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 filety z piersi indyka przekrojone na pół
  • 4 gałązki szczypiorku, posiekane (do dekoracji)
  • 1 kawałek (4 cm) imbiru, pokrojony w kostkę
  • 4 łodyżki pietruszki, posiekane
  • 4 konserwowe cytryny, umyte i pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym woreczku foliowym umieścić piersi indyka, sok cytrynowy, imbir, sól i pieprz. Wycisnąć powietrze i zamknąć szczelnie worek. Wmasować marynatę w pierś indyka i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2Wyjąć indyka z marynaty. Marynatę zachować.

3W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć indyka po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ognień i smażyć na rumiano z każdej strony, ok. 10 minut.

4Dodać odłożoną wcześniej marynatę i konserwowe cytryny. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Posypać pietruszką i szczypiorkiem i podawać.

Porcja dla:

4 osób