Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Wspaniałe, aromatyczne danie. Indyka smaży się w marynacie z soku z cytryny, imbiru i konserwowanych cytryn. Proste i pyszne! Podawać z ryżem lub kuskusem.
Składniki:
- sok z 2 cytryn
- 2 filety z piersi indyka przekrojone na pół
- 4 gałązki szczypiorku, posiekane (do dekoracji)
- 1 kawałek (4 cm) imbiru, pokrojony w kostkę
- 4 łodyżki pietruszki, posiekane
- 4 konserwowe cytryny, umyte i pokrojone na kawałki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym woreczku foliowym umieścić piersi indyka, sok cytrynowy, imbir, sól i pieprz. Wycisnąć powietrze i zamknąć szczelnie worek. Wmasować marynatę w pierś indyka i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2Wyjąć indyka z marynaty. Marynatę zachować.
3W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć indyka po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ognień i smażyć na rumiano z każdej strony, ok. 10 minut.
4Dodać odłożoną wcześniej marynatę i konserwowe cytryny. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Posypać pietruszką i szczypiorkiem i podawać.
Porcja dla:
4 osób