20 min.
10 min.
150 min.
Krewetki z grilla, marynowane w cytrynie i imbirze z nutką sezamu.
Składniki:
- 1,5 kg krewetek jumbo, obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować na gładki sos oliwę z olejem sezamowym, sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Niewielką część sosu odlać do osobnej miseczki i zostawić do skrapiania krewetek na grillu, resztę wlać do dużej misy, dodać krewetki i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając patyczek do szaszłyków najpierw od strony ogona, a następnie koło głowy. Marynatę wylać.
3Ruszt posmarować lekko olejem. Grillować krewetki od 2 do 3 minut po każdej stronie, aż zmatowieją. W trakcie pieczenia od czasu do czasu smarować krewetki odłożoną wcześniej zalewą.
Porcja dla:
9 osób