Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
150 min.

Krewetki z grilla, marynowane w cytrynie i imbirze z nutką sezamu.

Składniki:

  • 1,5 kg krewetek jumbo, obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować na gładki sos oliwę z olejem sezamowym, sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Niewielką część sosu odlać do osobnej miseczki i zostawić do skrapiania krewetek na grillu, resztę wlać do dużej misy, dodać krewetki i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając patyczek do szaszłyków najpierw od strony ogona, a następnie koło głowy. Marynatę wylać.

3Ruszt posmarować lekko olejem. Grillować krewetki od 2 do 3 minut po każdej stronie, aż zmatowieją. W trakcie pieczenia od czasu do czasu smarować krewetki odłożoną wcześniej zalewą.

Porcja dla:

9 osób