Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosty do przygotowania i wyjątkowo smaczny dodatek do dań – aromatyczne risotto z dodatkiem czosnku i parmezanu.

Składniki:

  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

Przygotowanie:

1Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie. Roztopić masło i rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż zmiękną.

2Wsypać do rondla ryż, wymieszać go drewnianą łyżką z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać, aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.

3Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszać od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut). Risotto będzie miękkie i kremowe. Dodać zioła, a następnie doprawić solą i pieprzem. Posypać płatkami parmezanu i podawać.

Porcja dla:

4 osób