20 min.
10 min.
90 min.
Do przygotowania tych soczystych szaszłyków potrzebujemy marynowanego fileta z żabnicy pokrojonego w kostkę oraz świeżych małży. Nadziejemy je wraz z różnokolorowymi warzywami na drewniane szpikulce i będziemy delikatnie grillować. To wyjątkowo smaczna gorąca przekąska na przyjęcia.
Składniki:
- sok i drobno otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego oregano lub majeranku, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Energicznie wymieszać w płytkim, niemetalowym naczyniu: sok i skórkę z cytryny, sok z limonki, oliwę, miód, czosnek, posiekane oregano lub majeranek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodać kawałki żabnicy oraz małże i wymieszać, aby produkty pokryły się równomiernie marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
2Włożyć do ciepłej wody 16 drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkały, a następnie osuszyć. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
3Nadziać na każdy szpikulec kostkę żabnicy, małża, kawałek żółtej papryki, plasterek cukinii i pomidorek koktajlowy. Nie wylewać marynaty. Końcówki szpikulców powinny pozostać puste – żeby szaszłyki można było wygodnie trzymać.
4Ułożyć szaszłyki na kratce do grillowania i opiekać 8–10 minut, aż żabnica się upiecze i warzywa będą odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu przewracać i często smarować marynatą. Podawać gorące, udekorowane cząstkami limonki lub cytryny.
Porcja dla:
16 osób