Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
90 min.

Do przygotowania tych soczystych szaszłyków potrzebujemy marynowanego fileta z żabnicy pokrojonego w kostkę oraz świeżych małży. Nadziejemy je wraz z różnokolorowymi warzywami na drewniane szpikulce i będziemy delikatnie grillować. To wyjątkowo smaczna gorąca przekąska na przyjęcia.

Składniki:

  • sok i drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżego oregano lub majeranku, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Energicznie wymieszać w płytkim, niemetalowym naczyniu: sok i skórkę z cytryny, sok z limonki, oliwę, miód, czosnek, posiekane oregano lub majeranek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodać kawałki żabnicy oraz małże i wymieszać, aby produkty pokryły się równomiernie marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

2Włożyć do ciepłej wody 16 drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkały, a następnie osuszyć. Rozgrzać grill do średniej temperatury.

3Nadziać na każdy szpikulec kostkę żabnicy, małża, kawałek żółtej papryki, plasterek cukinii i pomidorek koktajlowy. Nie wylewać marynaty. Końcówki szpikulców powinny pozostać puste – żeby szaszłyki można było wygodnie trzymać.

4Ułożyć szaszłyki na kratce do grillowania i opiekać 8–10 minut, aż żabnica się upiecze i warzywa będą odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu przewracać i często smarować marynatą. Podawać gorące, udekorowane cząstkami limonki lub cytryny.

Porcja dla:

16 osób