Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Małe patisony bardzo ładnie prezentują się w słoiczku i na talerzu, wyróżniają się kształtem i smakiem wśród zimowych przetworów.

Składniki:

  • 1,5 kg małych patisonów
  • 5-6 listków laurowych
  • 8 ziarenek białej gorczycy
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 3 gałązki kopru

Przygotowanie:

1Patisony umyć i odsączyć z nadmiaru wody.

2Do wyparzonych słoików wrzucić po listku laurowym, po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, mały kawałek papryczki chilli, ząbki czosnku pokrojone w plasterki i poszatkowany koper.

3W słoikach z przyprawami poukładać patisony, większe można przekroić.

4Wodę zagotować z cukrem i solą na koniec dodać ocet. Zalewą zalać patisony, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 25-30 minut.

Porcja dla:

3 osób