Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Małe patisony bardzo ładnie prezentują się w słoiczku i na talerzu, wyróżniają się kształtem i smakiem wśród zimowych przetworów.
Składniki:
- 1,5 kg małych patisonów
- 5-6 listków laurowych
- 8 ziarenek białej gorczycy
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryczki chilli
- 3 gałązki kopru
Przygotowanie:
1Patisony umyć i odsączyć z nadmiaru wody.
2Do wyparzonych słoików wrzucić po listku laurowym, po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, mały kawałek papryczki chilli, ząbki czosnku pokrojone w plasterki i poszatkowany koper.
3W słoikach z przyprawami poukładać patisony, większe można przekroić.
4Wodę zagotować z cukrem i solą na koniec dodać ocet. Zalewą zalać patisony, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 25-30 minut.
Porcja dla:
3 osób