Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
130 min.

Tradycyjny przepis na gołąbki z młodej kapusty, z mięsem mielonym i ryżem, polane sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielać liść po liściu. Odkładać na bok.

2Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do garnka i chwilę pogotować, aż zmiękną.

3Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.

4W misce wymieszać mięso z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki o średnicy około 4 cm i zawijać w liście kapusty.

5Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub tymi uszkodzonymi. Dodać masło i układać gołąbki ciasno jeden koło drugiego. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.

6W międzyczasie przygotować sos: mąkę rozmieszać z obrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać na jednolity sos. Dodać do gołąbków i zagotować.

Porcja dla:

8 osób