40 min.
90 min.
130 min.
Tradycyjny przepis na gołąbki z młodej kapusty, z mięsem mielonym i ryżem, polane sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
- 2 szklanki ryżu
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielać liść po liściu. Odkładać na bok.
2Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do garnka i chwilę pogotować, aż zmiękną.
3Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
4W misce wymieszać mięso z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki o średnicy około 4 cm i zawijać w liście kapusty.
5Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub tymi uszkodzonymi. Dodać masło i układać gołąbki ciasno jeden koło drugiego. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
6W międzyczasie przygotować sos: mąkę rozmieszać z obrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać na jednolity sos. Dodać do gołąbków i zagotować.
Porcja dla:
8 osób