Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Aromatyczny słodko-kwaśny gulasz z wieprzowiny z dodatkiem dyni, żurawiny i orzechów włoskich. Wspaniałe danie podawane z dzikim ryżem i zielonymi warzywami gotowanymi na parze. Kieliszek czerwonego wina dopełnia dzieła!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka (140 g) dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i zrumienić ze wszystkich stron, podsmażając przez 3-4 minuty. Dodać cynamon, sól i pieprz. Przełożyć na talerz.

2Na patelni podsmażać dynię przez 4 minuty. Jeśli potrzeba, dolać trochę oliwy. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać goździki, gałkę muszkatołową, jabłka, żurawinę i cukier. Smażyć przez 4-5 minut. Dolać sok jabłkowy, zmniejszyć ogień i dusić, aż jabłka będą miękkie. Dodać obsmażoną polędwicę i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem dodać orzechy włoskie.

Porcja dla:

5 osób