Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Aromatyczny słodko-kwaśny gulasz z wieprzowiny z dodatkiem dyni, żurawiny i orzechów włoskich. Wspaniałe danie podawane z dzikim ryżem i zielonymi warzywami gotowanymi na parze. Kieliszek czerwonego wina dopełnia dzieła!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka (140 g) dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i zrumienić ze wszystkich stron, podsmażając przez 3-4 minuty. Dodać cynamon, sól i pieprz. Przełożyć na talerz.
2Na patelni podsmażać dynię przez 4 minuty. Jeśli potrzeba, dolać trochę oliwy. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać goździki, gałkę muszkatołową, jabłka, żurawinę i cukier. Smażyć przez 4-5 minut. Dolać sok jabłkowy, zmniejszyć ogień i dusić, aż jabłka będą miękkie. Dodać obsmażoną polędwicę i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem dodać orzechy włoskie.
Porcja dla:
5 osób