Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Miękkie łodyżki szparagów zawijane w prosciutto (szynkę włoską) z serem w chrupiącym cieście z tartej bułki i sera. Radzę wybierać szparagi cienkie jak ołówki.

Składniki:

  • 500 g świeżych zielonych przyciętych szparagów
  • 4 plasterki ementalera
  • 5 plasterków 15-gramowych prosciutto (szynka włoska)
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 120 g bułki tartej w stylu włoskim (z ziołami)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do175°C.

2W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować w niej szparagi: cieńsze gotować przez 1 minutę, grubsze – 2 minuty.

3Położyć na talerzu plaster szynki, a na to plaster sera. Na tym ułożyć 3-4 szparagi i oprószyć pieprzem do smaku. Zrolować ser i mięso wokół szparagów, i przebić wykałaczką. Ułożyć wszystkie rolki szparagowe w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać po wierzchu roztopionym masłem. Posypać bułką tartą i parmezanem.

4Piec przez 15 do 20 minut, lub aż warstwa wierzchnia sera i bułeczki będzie złocista i chrupiąca.

Porcja dla:

4 osób