Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Miękkie łodyżki szparagów zawijane w prosciutto (szynkę włoską) z serem w chrupiącym cieście z tartej bułki i sera. Radzę wybierać szparagi cienkie jak ołówki.
Składniki:
- 500 g świeżych zielonych przyciętych szparagów
- 4 plasterki ementalera
- 5 plasterków 15-gramowych prosciutto (szynka włoska)
- mielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki roztopionego masła
- 120 g bułki tartej w stylu włoskim (z ziołami)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do175°C.
2W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować w niej szparagi: cieńsze gotować przez 1 minutę, grubsze – 2 minuty.
3Położyć na talerzu plaster szynki, a na to plaster sera. Na tym ułożyć 3-4 szparagi i oprószyć pieprzem do smaku. Zrolować ser i mięso wokół szparagów, i przebić wykałaczką. Ułożyć wszystkie rolki szparagowe w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać po wierzchu roztopionym masłem. Posypać bułką tartą i parmezanem.
4Piec przez 15 do 20 minut, lub aż warstwa wierzchnia sera i bułeczki będzie złocista i chrupiąca.
Porcja dla:
4 osób