Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Dzieci jedzące szpinak?! – Otóż gdy upiecze się go w postaci takich serowych ciasteczek, będą prosić więcej!
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 jajka
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175°C. Gdy piekarnik się nagrzewa, roztopić masło w brytfance wielkości około 23×33 cm.
2Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, pieprz, czosnek i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki, szpinak i ser i ponownie dobrze wymieszać całość. Pokołysać brytfanką, by równo rozprowadzić po dnie roztopione masło i wlać do niej szpinakowe ciasto.
3Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciasto zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Pokroić na kwadraty i podawać na ciepło.
Porcja dla:
12 osób