Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Dzieci jedzące szpinak?! – Otóż gdy upiecze się go w postaci takich serowych ciasteczek, będą prosić więcej!

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175°C. Gdy piekarnik się nagrzewa, roztopić masło w brytfance wielkości około 23×33 cm.

2Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, pieprz, czosnek i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki, szpinak i ser i ponownie dobrze wymieszać całość. Pokołysać brytfanką, by równo rozprowadzić po dnie roztopione masło i wlać do niej szpinakowe ciasto.

3Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciasto zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Pokroić na kwadraty i podawać na ciepło.

Porcja dla:

12 osób